Recept / Beas havresallad med fetaost och solroskärnor

Beas havresallad med fetaost och solroskärnor

Kock:

Beatrice Ekström

Kök:

Vasaskolan, Strängnäs

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

100 portioner

2,8 kg mathavre, hel
3 dl olivolja
2,8 kg morot, grovriven
1 kg rödlök, finhackad
1,3 kg broccolibuketter
600 g solrosfrön
1 kg fetaost, tärnad
Saltat vatten i en spruta till solroskärnorna
salt, vitpeppar

Koka havre enligt grundrecept på paketet och låt det svalna. Hetta upp olivolja, fräs morot och lök. Vänd ned de små broccolibuketterna och fräs några minuter till. Låt grönsaksfräset svalna. Rosta därefter solroskärnorna i ugn på 150 grader i cirka 10 minuter alternativt torrstek dem i en varm panna. Avsluta med att spraya saltvatten över de varma kärnorna och låt torka och svalna. Blanda ihop alla ingredienser, utom solroskärnorna som slutligen strös över den färdigblandade salladen.