Recept / Blåbärskaka från Nyhem

Blåbärskaka från Nyhem

Kock:

Annika Johansson

Kök:

Nyhems seniorrestaurang, Halmstad

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Sött efter maten från Halmstad
100 portioner

8 hg margarin
5,3 l strösocker
2,4 l vetemjöl
2 msk bakpulver

Fyllning:
20 st ägg
1,3 kg strösocker
2,1 kg kesella
0,9 l vispgrädde
3 msk citron, saft
4,3 dl vetemjöl
250 g potatismjöl
1,6 kg blåbär

Vaniljkesella:
3 l kesella
2 msk vaniljsocker

Blanda ingredienser till smulpajen, tryck ut i bleck och förgrädda i ugn på 200 grader i 5 minuter. Vispa ägg och socker. Tillsätt kesella, grädde, citronsaft, vetemjöl och potatismjöl. Häll smeten över pajdegen och strö över blåbär. Grädda i ugn på 175 grader i 30 minuter. Blanda kesella med vaniljsocker och servera till kakan.