Recept / Falukorvsgratäng

Falukorvsgratäng

Kock:

Fariba Agharafiei

Kök:

Anemonens produktionskök, Sundsvall

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Korv i form från Sundsvall
100 portioner

8 kg falukorv, strimlad
7 dl olivolja
1 kg gul lök, tunnskivad
1 kg purjolök, strimlad
2 kg morot, tärnad
1 kg orange paprika, strimlad
5 dl honung
6 dl vitvinsvinäger

Sås:
1 l margarin, flytande
1 l vetemjöl
6 l mjölk
7 dl sweet chilisås
2 dl tomatpuré
1 dl basilika, grovhackad
1 l ost, riven
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Fräs falukorv i olja i stekpanna eller på stekbord. Lägg sedan över korv i en form eller ett bleck. Fräs därefter lök och purjolök i olivolja tills löken är blank och genomskinlig. Tillsätt därefter morot, paprika, honung och vinäger, låt fräsa ytterligare en minut och fördela sedan grönsakerna över korven i blecket.

Rör ihop margarin med mjöl i en kastrull. Häll sedan i hälften av mjölken och låt blandningen koka upp under omrörning. Tillsätt därefter resten av mjölken, sweet chilisås och tomatpuré, låt koka i 5 minuter. Smaka av såsen med kryddor och häll sedan över korv och grönsaker i blecket. Strö till sist över ost. Gratinera allt i ugn på 225 grader i 20-30 minuter. Falukorvsgratängen är färdig då den är gyllenbrun. Låt vila i cirka 10 minuter innan servering.