Recept / Texmexgratäng

Texmexgratäng

Kock:

Maria Palmgren

Kök:

Måttsunds skola, Luleå

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Meximat i Luleå
100 portioner

6 kg nötfärs
500 g lök, hackad
3 dl rapsolja
2,5 kr ris, långkornigt
5 l vatten
50 g grönsaksbuljong, pasta
2 tsk sambal oelek
100 g tacokrydda
3 kg tomater, krossade
2 kg gul paprika, tärnad
3 kg créme fraiche, 15%
1,5 kg ost, riven
200 g nachochips

Fräs lök i rapsolja. Lägg i ris och fräs det i några minuter. Tillsätt en del av vattnet och grönsaksbuljongen och koka i cirka 20 minuter. Stek nötfärs, tillsätt tacokrydda och lite vatten. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med sambal oelek och tacokrydda. Blanda ned krossade tomater och paprika. Häll riset i en ugnsfast form och bred över nötfärsblandningen. Rör ihop créme fraiche och ost, klicka ovanpå. Gratinera i 200 grader i cirka 25 minuter. Servera med nachochips.