Nyheter / Allergiförbund kräver skärpning av specialkostregler

Allergiförbund kräver skärpning av specialkostregler

”Strama upp rutinerna för specialkost i skolorna och lär av Finland”, säger Astma- och Allergiförbundet i en skarp artikel i tidningen Läraren.
Var femte skolmåltid är specialkost, vilket innebär stora extrakostnader. Enligt Lärarens rundfrågning kostar det 25-30 procent mer att servera just specialkost. Astma- och allergiförbundets generalsekreterare Kristina Ljungros är kritisk till hur man väljer att prioritera.
– Vid besparingar är det viktigt att inte bortprioritera barnen som verkligen har behov av specialkost; de som har stora besvär i vardagen och de med livsfarliga allergier, säger hon till Läraren, och fortsätter:
– Personer med allergier, intoleranser och besvärlig överkänslighet måste få en näringsrik kost. Faran är att allergier inte tas på allvar längre när det på lösa grunder serveras en uppsjö specialdieter. Då kan det lätt glömmas bort att allergier kan vara livshotande, säger Kristina Ljungros till Läraren, och fortsätter:
– Därför vore det bra att strama upp reglerna och säkerställa att de som verkligen behöver specialkost får det.
Astma- och Allergiförbundet vill att krav införs på läkarintyg för de som önskar specialkost, samtidigt som det ska vara lättare att få en allergiutredning. Enligt henne saknar Sverige specialister inom allergisjukdomar och det krävs många vårdkontakter för att hamna hos en specialist som kan hjälpa till.
– Det är också viktigt att följa upp allergier eftersom de kan växa bort med tiden – men också utvecklas till att bli fler. Många går runt och tror att de är allergiska helt i onödan, vilket både skapar onödigt lidande och ökade samhällskostnader, säger Kristina Ljungros till Läraren. Hon hänvisar till Finland, som har satsat mycket på allergifrågor de senaste tio åren och fått ner kostnaderna för specialkost i skolorna genom att kräva läkarintyg för specialkost, samt rikta en bred informationskampanj mot allmänheten för att öka kunskapen kring allergier.
– Finland har jobbat hårt med att personer med svåra allergier ska få bra utredningar, behandling och tydliga uppföljningar. Sedan har Finland arbetat med att avskriva allergier som inte finns kvar längre, säger Kristina Ljungros.