Europeiskt samarbete för hållbar skolmat
3000 europeiska skolor har nu möjlighet att skapa hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF, Umeå och Malmö stad, i ett EU-finansierat projekt. Målet är att engagera 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder, som sedan ska sprida budskapet vidare.
–Syftet med SchoolFood4Change är att skapa engagemang för hållbar och hälsosam mat. Alla, från elever, vårdnadshavare och lärare, bönder, kockar och måltidspersonal till experter i hållbara matupphandling, föreningsliv och lokala företag ska vara med, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande.
SchoolFood4Change-projektet startade i januari 2022 och ska pågå i fyra år. Tanken är att resultaten ska kunna kopieras i andra städer och institutioner inom och utanför EU.
Under våren kommer ca 3-5 grundskolor i Malmö stad erbjudas att vara med i projektet. Målet för projektet är att komma upp i 15-talet skolor i Malmö till 2025.
–SchoolFood4Change-projektet blir en viktig del i vårt långsiktiga arbete med hållbara skolmåltider, barnvänlig matkultur- och miljö samt en god samverkan mellan elever, pedagoger och skolledning, säger Maria Johansson, tf avdelningschef på skolrestauranger i Malmö stad.
Janet Ågren, (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande i Umeå är också positiv:
–Vi är glada över det här internationella samarbetet. Vi ser det som en fin möjlighet för Umeå kommun att öka förståelsen och stärka arbetet kring lokalproducerad och ekologisk matproduktion tillsammans med våra elever.
SchoolFood4Change fokuserar på tre delar: Nyskapande sätt att få till upphandling av hållbara livsmedel, matlagning och menyer för planeten och hälsan samt metoden Whole School Food Approach (WSFA) – hur man på ett holistiskt sätt jobbar med mat, hälsa och hållbarhet inom undervisningen.
Livsmedelsupphandling är ett viktigt verktyg som kan användas för att se till att alla får tillgång till hållbar och hälsosam mat, menar WWF. Dessutom kommer över 10 000 skolkockar och annan personal runt om i Europa att utbildas i att laga hållbara skolluncher. Eleverna kommer få ta del av matkunskap, odling, kunskap om och för hållbar utveckling och få vara med och påverka skolmaten. Det kommer också finnas möjligheter för ett visst utbyte mellan olika skolor som är med i projektet, enligt WWF.