Kyckling och Instagram toppar svenskarnas lista
Kycklingen har petat ner spaghetti med köttfärssås från svenskarnas topp 10-lista över vardagsrätter. Pulled pork har åkt ut och vegetariskt är för första gången med på listan. Detta enligt matkommunikationsbyrån Food & Friends ”Matrapporten” som nu har publicerats, för femte året i rad.
I samband med rapporten, som kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden, har 1018 personer i åldern 15–74 år frågats ut om vanor och attityder kring måltider i och utanför hemmet.
Spagetti och köttfärssås har besegrats som vardagsfavorit av kycklingen. Vegetariskt har för första gången tagit sig in på listan, både bland vardags- och helgfavoriterna och hamnar på en åttonde respektive nionde plats.
I övrigt är det klent med klimatsmarta överraskningar, korv, biff och färsrätter dominerar såväl till vardags som till fest, även om många anger att de ska förändra sitt beteende både när det gäller att minska köttätandet och matsvinnet, samt öka andelen närproducerat.
I Matrapporten märks vidare en starkt uppåtgående trend för sociala medier och matappar i sökandet efter inspiration till matlagningen. Av de tillfrågade anger 21 procent jämfört med drygt 12 procent 2015 att de hittar inspiration via exempelvis Instagram och Facebook. Den faktiska matlagningstiden är i genomsnitt 35 minuter på vardagar och ytterligare 10 minuter på helgerna, enligt rapporten.
Idag står tio rätter för 62,2 procent av alla vardagsmiddagar.
Sveriges 10-i-topp vardagsrätter 2016
- Kyckling (11,4 %)
- Spagetti med köttfärssås (9,8 %)
- Fisk (9 %)
- Köttbullar (6,2 %)
- Korvstroganoff (5,2 %)
- Lax (5 %)
- Biff med tillbehör (4,8 %)
- Vegetariskt (4 %)
- Soppa (3,6 %)
- Korv med tillbehör (3,2 %)
Sveriges 10-i-topp helgrätter 2016
- Kyckling (10,7 %)
- Biff med tillbehör (9 %)
- Tacos (7,3 %)
- Pizza (6,5 %)
- Fläskfilé med tillbehör (5,6 %)
- Lax (4,7 %)
- Fisk med tillbehör (4,1 %)
- Hamburgare (3,5 %)
Källa: Food & Friends Matrapport 2016.