Livsmedelsverket: ”Kommuner får sälja mat”
Matsvinn har blivit den nya tidens guld, där företag som Karma, Matsmart, Foodloopz och Food2Change är glödheta samarbetspartners. Men hur är det med kommuner – får de sälja mat som blivit över, skänka den till välgörenhet eller själva ta emot livsmedel från exempelvis en matbutik? ”Ja”, säger nu Livsmedelsverket.
För ett år sedan skrev Magasin Måltid om att kökschefen på Skiftingehus skola i Eskilstuna gjorde dagliga turer till en lokal Ica-butik för att plocka upp överblivna grönsaker och frukter som sedan användes till att göra exempelvis smoothies åt eleverna. Något han dock tycks ha varit ganska ensam om att göra – många vågar helt enkelt inte.
Men nu tydliggör Livsmedelsverket i ett pressmeddelande: Kommuner får ta emot livsmedel som skänks, eller sälja mat som blivit över, alternativt skänka till välgörenhet.
Det är till exempel möjligt för kommuner att sälja överbliven mat till föräldrar och lärare som ett led i arbetet för att minska matsvinnet. Kommunen ansvarar då för att en sådan säljverksamhet inte kommer i konflikt med konkurrens- och upphandlingsregler. Vill man skänka mat gäller samma sak – kommunen ansvarar för att inte störa marknaden ur ett konkurrensperspektiv eller gå emot de upphandlingsavtal som kan finnas.
Börjar en kommun sälja eller skänka mat bör den, påpekar Livsmedelsverket, också tänka på att det innebär en förändring i verksamheten, vilket betyder att kommunens livsmedelskontroll behöver informeras.
Dock måste det först säkerställas att den är tjänlig, understryker Livsmedelsverket. Om maten hanterats och förvarats på ett bra sätt så kan den skänkas så länge den ser bra ut, luktar bra och inte har passerat sista-förbrukningsdag. Den som tar emot mat har samma ansvar, oavsett om man har fått eller köpt varorna. Om livsmedel är nära bäst-före-datum måste den hanteras utifrån det. Livsmedel som passerat sista-förbrukningsdag får varken säljas eller skänkas bort.