Lokalproducerat trendigast i pandemitider
Livsmedelsbransch
Lokalproducerad, svensk mat är trendigast i pandemitider, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen som i dag höll ett digitalt seminarium på temat ”Hur gick det för svensk livsmedelsindustri 2020 och vilka trender kommer forma 2021?”. Även exklusiva premiumprodukter – gärna framtagna på ett hantverksmässigt vis – ligger i topp över de produkter som svenskarna föredrar. På tredje plats kommer hälsosamma livsmedel. Vad som räknas som ”hälsosamt” varierar däremot. Maten ska ha lågt klimatavtryck men intresset för ekologisk mat har dalat stadigt under de senaste åren, enligt branschorganisationen.
Här är hela listan över mattrender i pandemitider:
- Lokalproducerat, svenskt
- Premium (surdegskardemummabulle etc)
- Hälsosamma livsmdedel
- Klimatavtryck
- Egna märkesvaror
- Proteinrika alternativ
- Lågprisalternativ
- Vegetariska produkter
- Bekväma alternativ
- Ekologiska produkter