Luleå satsar på närproducerat
Att servera närproducerad mat kan vara en utmaning, speciellt i norra delen av landet. Luleå kommuns nya livsmedelsavtal innebär emellertid mer närproducerad mat på förskolor, skolor och äldreboenden, skriver Upphandling24. En stor del av varorna, bland annat ägg, kött och potatis, är av svensk råvara. Mycket är dessutom närproducerat.
– Vi är väldigt glada att vi nu kan servera mycket mera närproducerad mat i förskolor, skolor och äldreomsorgen, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Nordström.
Det nya avtalet är en del i en större satsning på mat som inte transporterats långa sträckor.
Sedan tidigare har kommunen upphandlat mejeri- och charkprodukter samt fisk (regnbåge) från lokala och regionala leverantörer. Det som återstår att upphandla är lokala säsongsvaror och viltkött.
Avtalet, som omfattar 141 miljoner kronor, är på två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
I upphandlingen har kommunen även ställs sociala krav: Leverantörerna ska samarbeta med kommunens arbetsmarknadsförvaltning för att integrera människor på arbetsmarknaden, exempelvis genom att erbjuda praktikplats eller anställning.