Malmöförskolor prisas för hållbarhetsarbete
År 2020 ska all mat som serveras av Malmö stad vara ekologisk och växthusgasutsläppen som har koppling till maten ska sänkas kraftigt. För att uppmärksamma förskolornas insats delade Malmö kommun i går ut pris till tjugo hårt arbetande förskolor.
De tillagnings- och mottagningskök som köper mest ekologisk mat, över 90 procent, är: Pilotens förskola, Stångbönans förskola, Oxiegårdens förskola, Ulricedals förskola, Sofieholms förskola, Maryhills förskola/Hermodalskolan och Blomviks förskola.
När det gäller de klimatsmartaste köken låg Malmö stads medel 2017 på 1,78 kg CO2e/kg inköpt livsmedel. Målet är ett snitt på 1,31 kg CO2e/kg inköpt livsmedel. Här ligger tre förskolor redan över målet: Vildrosens förskola, Edens förskola och Tygelsjö förskola.
Malmö stads skolor och förskolor jobbar utifrån S.M.A.R.T-modellen. Den innebär större andel vegetabilier, mindre utrymme för tomma kalorier, andelen ekologiska livsmedel ökas, rätt val av kött och grönsaker och transportsnålt.