Dressingar och såser
Smakförstärkande tillbehör
100 portioner/recept
Bostonsås
0,75 l majonnäs
1,5 l naturell yoghurt
0,75 l bostongurka
75 g gul lök, finhackad
1,5 dl citron, saft
5 dl dill, hackad
Blanda ihop alla ingredienserna.
Carin Johansson och Encarna Dernevik, Nygårdsskolan, Göteborg
Kall currysås
2 l majonnäs, lätt
5,8 dl gräddfil
7 msk curry
2,5 msk strösocker
Salt, svartpeppar
Blanda majonnäs med en fjärdedel gräddfil. Vispa sedan blandningen till en slät sås. Häll i resten av gräddfilen och kryddorna under omrörning. Smaka av med mer kryddor vid behov.
Susanne Lindström, Kvarnsvedens skola, Borlänge
Lime- och myntasås
10 l matyoghurt
1 l honung, flytande
25 st lime, saft
Mynta, salt, peppar
Blanda ihop matyoghurt, honung och limesaft. Smaksätt med mynta och smaka av med salt och peppar.
Lina Shamon, Vättleskolan, Göteborg
Äpple- och pepparrotsdressing
5 l naturell yoghurt
2,5 l naturell fil
8 msk lime, saft
125 g pepparrot, färsk, riven
1,25 kg äpple, rivet
Persilja, hackad
Salt, peppar
Rör yoghurt och fil till en slät sås. Tillsätt sedan saft från lime och krydda med pepparrot efter smak. Smaka av med ytterligare med salt och peppar. Rör till sist ner äpple och persilja. Låt gärna stå så att smaken sätter sig.
Kockarna på Malmö Skolrestauranger, Malmö