Recept / Fläsksida av rapsgris med vinägerkokt rödlök

Fläsksida av rapsgris med vinägerkokt rödlök

Kock:

Mats Mirén

Kök:

Ribbyskolan, Haninge

Källa:

Kokbok för världen viktigaste matgäster #1

Smakrikt från Haninge
100 portioner

15 kg fläsksida av rapsgris
Vatten
100 g vitlöksklyftor, halverade
100 g timjan
100 g rosmarin
5 dl citron, saft
5 l kalvfond
2 kg rödlök, tunnskivad
5 dl vinbärsgelé
1 l rödvinsvinäger
1,5 kg sirap, ljus
Majsstärkelse
Salt, peppar

Salta och peppra runt om fläsksidan och lägg den med svålen nedåt i ett ugnsbleck med kant. Häll på vattnet så att det täcker sidan till hälften. Fördela ut vitlöksklyftor och bladkryddor runt om. Häll över citronsaft. Sätt in fläsksidan i ugnen på 150 grader i 2,5 timmar. Vänd sidan, dra upp temperaturen till 225 grader och kör den ytterligare 1 timme. Slå av resterande vatten och lägg ett bleck ovanpå. Lägg något tungt på blecket och låt fläsksidan ligga svalt i press under natten. Koka upp en kastrull med kalvfond, salt, gelé, vinäger och sirap. När det börjar koka, lägg ner rödlök. Dra ner värmen till lägsta och låt löken koka tills den mjuknat. Smaka av med salt och peppar och balansera eventuellt med mer vinäger och sirap tills den får en sötsur smak. Red eventuellt av såsen med majstärkelse om den är för tunn. Skär fläsket i fyrkanter och värm i 150 grader till 68 grader innertemperatur, med fläsksvålen uppåt. Serveras gärna med en potatispuré smaksatt med palsternacka.