Mustig höstsoppa
100 portioner
7,5 kg oxfärs
1,25 kg gul lök, i bit
1,9 kg morot, skalad, i bit
1,1 kg palsternacka, i bit
1,25 kg paprika, i bit
875 g fänkål, i bit
2,5 l paprikapulver, rökt
2,5 l matlagningsvin, rött
8,75 kg tomater, krossade
7,5 l vatten
1,25 kg cannelinibönor
1,9 kg risoni
3,5 dl persilja
3,5 dl oregano
3,5 dl timjan
3,5 dl rosmarin
3,5 dl parmesanost, riven
Salt, peppar
Fräs lök, morot, pasternacka, paprika och fänkål. Krydda med paprikapulver. Häll i oxfärs och fortsätt fräsa på medelvärme, tillsätt vin. Höj temperaturen och koka tills vinet reducerats och kokt ihop med färsen. Tillsätt krossade tomater och låt allt koka på låg värme i cirka 5 minuter. Tillsätt vatten, bönor och risoni, låt soppan sjuda tills bönorna mjuknat. Smaksätt med kryddorna och smaka av. Stör över parmesanost vid serveringen.