Recept / Rabarberpaj med vaniljkräm

Rabarberpaj med vaniljkräm

Kock:

Charlotte Högman

Kök:

Skogslidens kök, Båstad

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

Sommarens rabarber från Båstad
100 portioner

8 kg rabarber, skivade
2 kg smör, smält
1,1 kg havregryn
2,7 kg strösocker
1,6 kg vetemjöl
2,5 msk bakpulver
2,5 msk vaniljsocker
0,75 l vispgrädde
0,75 l sirap
250 g mandelspån

Vaniljkräm:
30 st äggulor
4,5 dl florsocker
1,5 dl vaniljsocker
3 l vispgrädde

Blanda smör, havregryn, strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, vispgrädde och sirap, bre ut i form. Lägg på rabarber och strö över mandelspån. Grädda i ugn på 180 grader i cirka 20 minuter. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädde och blanda den med äggsmeten. Rör ihop allt till en tjock kräm. Om du förvarar den i kyl under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.