Så ser frukosten ut 2050
Fler vegetabiliska ”mejeriprodukter” men mindre kaffe och bröd till frukost. Kål och baljväxter till middag, men mindre kött. Så kommer våra frukost- och middagsvanor att ha utvecklats år 2050, enligt en ny prognos från Coop. I samband med utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum har dagligvarukedjan tagit fram en prognos som bygger på data från mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer.
– Som konsumenter anpassar vi kontinuerligt vad vi lägger på tallriken efter säsonger, trender, råd, vanor och inte minst vad vi har i plånboken. Samtidigt ser vi att förändringen av vad vi äter går relativt långsamt, men det är ändå tydligt att vi kommer att välja att äta både mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag, säger Fredrik Törn, analyschef på Coop Sverige.
En analys visar att svenskarnas frukosttallrikar idag oftast består av mejeriprodukter, bröd och kaffe. 2050 står mejeriprodukterna fortfarande i fokus till frukost, tror Coop, men en större del av dem kommer att ha ett vegetabiliskt ursprung. Kaffe och bröd kommer inte konsumeras lika ofta 2050, samtidigt som det blir mer frukt och grönsaker på tallriken, och inte bara i fast form utan även flytande.
Störst plats på 2050 års middagstallrik tar grönsakerna, förutspår Coop. Dessa kommer i större utsträckning att vara olika sorters kål, betor och baljväxter. Kategorin kött och korv kommer fortfarande att finnas på middagstallrikarna men inte alls lika ofta som 2019.
– Om vi förändrar våra matvanor i ungefär samma takt som vi gjort de senaste 30 åren kan man beskriva den genomsnittliga förändringen de kommande 30 åren som en evolution snarare än en revolution. Även om förändringen är stor och betydelsefull, ser den dessvärre inte ut att nå upp till den nivå som till exempel den aktuella Eat Lancet-rapporten förespråkar. Ska vi göra så stora förändringar som Eat Lancet-rapporten förespråkar, kommer det att krävas större insatser från oss i branschen, konsumenter, politiken, organisationer och teknik, säger Fredrik Törn.