Sojavisp blev Årets Matbluff

Med överlägset flest röster blev det Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” av antipriset Årets matbluff, av närmare 200 nominerade bidrag. – Väldigt många...

Fler barn vill ha selektiv kost

Allt fler barn vill ha selektiv kost i skolan. I Fagersta kommun har antalet ökat med drygt hälften på bara två år, skriver SVT nyheter....

Mest matsvinn vid serveringen

  I går presenterades resultatet av Livsmedelsverkets riksomfattande kartläggning av kommunernas matsvinn, den första någonsin. Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt 50 gram mat per...

Här är Årets Matbluffar 2019

Matföretagen bävar men konsumenterna roas – nu presenteras åter de fem finalisterna i anti-tävlingen Årets Matbluff. Bakom utmärkelsen ligger den ideella konsumentföreningen Äkta Vara, grundad bland annat...

Gymnasieelever fick insekter i soppan

När eleverna på Bromangymnasiet i Hudiksvall satt och åt av broccolisoppan i skolrestaurangen på torsdagen upptäcktes flera insekter i maten, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. En elev på...

Vegetariskt vid 4 av 5 skolmåltider

Ungefär en dag i veckan är skolmaten helt vegetarisk, visar en analys av nästan 12 000 skollunchmenyer som SVT gjort. I snitt serveras ett vegetariskt alternativ...

En av tre sjukhusmåltider kastas

På Skånes sjukhus beräknas motsvarande tvåtusen portioner mat kastas – efter varje måltid. Det innebär ett tallrikssvinn på 35 procent, skriver Sydsvenskan. Men faktum är att man sedan...

Upp för kött, ner för mjölk

Konsumtionen av kött i Sverige har sjunkit något de senaste åren, men är fortfarande på historiskt höga nivåer. Jordbruksverket kartlade nyligen de långsiktiga mattrenderna i...

Finalisterna klara i Skolmatsgastro

De fem finallag som kommer att göra upp om segern i SkolmatsGastro 2020 presenterades i dag. Lagen kommer från Herrestorpskolan i Vellinge kommun, Navets skola i Örebro...