Snart kan ålen vara utrotad

Ålen är akut rödlistad i hela Europa, ändå fångas varje år runt 250 ton i svenska vatten. I synnerhet till jul är rökt ål en tradition...

Ny standard för matsvinnsmätning

Om matsvinnet ska kunna kartläggas behöver det mätas på samma sätt – av alla. Det menar Livsmedelsverket som lanserar en ny, nationell metod för att analysera...

”Svälten börjar i hemmet”

Hej Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap och aktuell med en bok om seniormat. Kan en matningsrobot verkligen förhindra undernäring bland äldre? – Det...

Svenskt Kött byter vd

Isabel Moretti blir ny vd på Svenskt Kött vid årsskiftet. Hon har de senaste 10 åren varit på LRF där hon varit chef för Energi...

Svenskt guld i storköks-VM

Det svenska laget Fazer Culinary Team tog hem guldet i storköksklassen i dag, under Culinary World Cup 2018 i Luxemburg. – Det känns förstås fantastiskt att...

EU uppdaterar antibiotikaregler

I dag fattar EU beslut om att ingen antibiotika får ges till friska djur. Reglerna kommer som ett glädjebesked för Sverige – här har vi...

Ändrade D-vitaminråd för riskgrupper

Livsmedelsverket har uppdaterat råden om D-vitamintillskott till riskgrupper. Nu vill verket att även äldre barn och vuxna som inte äter fisk och berikade produkter, eller som undviker...

Studie ska ge svar om pedagogiska måltider

Många drömmer om att införa pedagogiska måltider, alltså luncher som omges av två lektioner, utan rast. Drömbilden är en lugn, uppstyrd måltidssitutation där elever och pedagoger...