Recept / Dressingar och såser

Dressingar och såser

Kock:

Gott och blandat

Kök:

Från Malmö, Göteborg och Borlänge

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

Smakförstärkande tillbehör
100 portioner/recept

Bostonsås
0,75 l majonnäs
1,5 l naturell yoghurt
0,75 l bostongurka
75 g gul lök, finhackad
1,5 dl citron, saft
5 dl dill, hackad

Blanda ihop alla ingredienserna.

Carin Johansson och Encarna Dernevik, Nygårdsskolan, Göteborg

 

Kall currysås
2 l majonnäs, lätt
5,8 dl gräddfil
7 msk curry
2,5 msk strösocker
Salt, svartpeppar

Blanda majonnäs med en fjärdedel gräddfil. Vispa sedan blandningen till en slät sås. Häll i resten av gräddfilen och kryddorna under omrörning. Smaka av med mer kryddor vid behov.

Susanne Lindström, Kvarnsvedens skola, Borlänge

 

Lime- och myntasås 
10 l matyoghurt
1 l honung, flytande
25 st lime, saft
Mynta, salt, peppar

Blanda ihop matyoghurt, honung och limesaft. Smaksätt med mynta och smaka av med salt och peppar.

Lina Shamon, Vättleskolan, Göteborg

 

Äpple- och pepparrotsdressing
5 l naturell yoghurt
2,5 l naturell fil
8 msk lime, saft
125 g pepparrot, färsk, riven
1,25 kg äpple, rivet
Persilja, hackad
Salt, peppar

Rör yoghurt och fil till en slät sås. Tillsätt sedan saft från lime och krydda med pepparrot efter smak. Smaka av med ytterligare med salt och peppar. Rör till sist ner äpple och persilja. Låt gärna stå så att smaken sätter sig.

Kockarna på Malmö Skolrestauranger, Malmö